Silvertip - Slijtplekken en beschadigingen

tips met betrekking tot het onderhoud van je Fazer worden hier door de webmaster opgenomen zodat mede Fazerrijders hiermee hun voordeel kunnen doen.
forummaster

Silvertip - Slijtplekken en beschadigingen

Bericht door forummaster »

Slijtplekken op een benzinetank, ander lakwerk en zwarte beschadigde velgen door steenslag, hoe voorkom je dat en/of hoe werk je dat bij?

Beste Fazeristen,

Velen van jullie zijn al enige tijd volop aan het rijden en vaak met een tanktas onderweg en afhankelijk van het type tanktas kan dit wat slijtschade aan je tank opleveren. Daarnaast zullen je dijen en knieën afhankelijk van het soort kleding wat je draagt ook meer of minder slijtplekken opleveren. Met slijtplekken bedoel ik doffe plekken of krasjes op de lak. Bij motoren met een donkere lak zul je dat eerder zien dan bij bijvoorbeeld een zilvergrijze of gele en voor sommigen is dat totaal niet storend maar voor anderen juist weer wel. Voor die laatste doelgroep heb ik de volgende tips:

Als eerste: zorg dat je de tanktas nooit met de onderkant (die op je tank komt) op de straat legt als je bijv. op een terrasje zit. Als je weer gaat rijden en hem op je tank legt kan er zand onder zitten dat blijvende schade kan veroorzaken. Maak er dus een gewoonte van je tas op de kop neer te leggen! Kijk tevens voor je de tas weer op de tank plaatst of er geen zand op je tank gewaaid is. Probeer een tas te vinden met een zachte onderkant, heb je die niet leg er dan een doekje onder.

Sommige van ons rijden met een bagster (een permanente hoes in de vorm van je tank, vaak van kunstleer, waaraan je de tanktas vast kunt maken), wat een ideale oplossing lijkt, alleen geldt ook hier dat er zand onder kan blijven zitten wat zijn verwoestende werking doet wat je pas ziet als je hem er een keer afhaalt. Vaak is het dan al te laat. Controleer dus regelmatig of er zand onder zit!!

Rijd je met bagage, tape dan het lakwerk af waarover de spinnen of sjorbanden komen, dit voorkomt een hoop ellende naderhand.

Een zachte lederen motorbroek geeft doordat deze minder schuift minder “slijtschade” dan een textiel of goretex-broek daarnaast geven plastic of nylon regenoverals de meeste schade aan je tank.

Maar goed, genoeg hierover……………… wat doe je eraan?

Houd het bij i.p.v. het te ver laten komen, daarmee win je al een hoop!

Zorg dat je autocleaner hebt (bijv. groene commandant, al 100 jaar oud en nog steeds goed) en speciale autowax omdat alléén cleaner niet goed is doordat de lak dan onbeschermd blijft.

Belangrijk: Laat de cleaner het werk doen en niet de kracht van je arm, m.a.w doe de cleaner op een zachte doek en druk niet te hard, doe je dit wel krijg je gegarandeerd krassen en is het middel erger dan de kwaal. In cleaner zit krijt verwerkt wat een perfecte polijstende werking heeft maar het heeft even tijd nodig, je wint dus niets met keihard drukken. Liever zacht polijsten en wat langer dus!

Na het cleanen dien je voor een optimale bescherming de lak in de was te zetten om de poriën van de lak te sluiten en de lak glad en glanzend te maken. De kleur wordt daardoor ook dieper en intensiever

Je zult zien dat als je dit bijvoorbeeld na iedere paar ritten doet of bij iedere wasbeurt er van slijtplekken geen sprake is.
(duurt hooguit 5 minuten).
Haal vliegen die tussen je tank en je broek geplet zijn van je broek voor deze keihard kunnen opdrogen en krassen kunnen veroorzaken bij een volgende rit.

Nog een manier om slijtschade te voorkomen is het plakken van doorzichtige folie op de plekken waar slijtschade zou kunnen ontstaan. Dit werkt prima, alleen moet je dat wel mooi vinden. Je moet het precies in de juiste vorm kunnen knippen wat erg moeilijk is waardoor het er vaak wat rommelig uitziet. Daarnaast wordt de folie op den duur gelig van kleur, en nu de folie dof van het slijten en schiet je er dus weinig mee op. Wel blijft de lak eronder dan onaangetast wat natuurlijk prima is. Alleen kun je de doffe folie niet cleanen en polijsten en lak wel.

Steenslag op zwarte of donkergrijze velgen

(helaas is er voor licht gekleurde velgen geen oplossing met gekleurde wax)

Het lijkt erop dat je moet accepteren dat steenslag op zwarte of donkergrijze velgen iets is waar je niets aan kunt doen, gelukkig is dit niet waar!

In de handel is was/wax te krijgen in de kleur van je auto en dus ook in het zwart. Doe na ieder wasbeurt zwarte wax op een zachte doek en doe je velgen ermee, je zult zien dat steenslag perfect gecamoufleerd wordt en bijna niet meer opvalt. Hoe vaker je dit herhaalt des te beter is/wordt het resultaat. Daarnaast hecht vuil en ook kettingvet zich moeilijker aan de velg en vaak is dan een doekje met een beetje WD-40 voldoende om het vuil er gemakkelijk af te vegen.

Ik hoop jullie weer een paar bruikbare tips te hebben gegeven en wens jullie veel plezierige kilometers!

Met vriendelijke Fazergroet,
Michel SilverTip
Plaats reactie